Parrot breeders community
Leden-zone Bookmark and Share   english   dutch  
Pionus Chalcopterus
Artikel ID: 745   |  Aantal keer bekeken: 506216 keer
Terug naar de hoofdpagina
Artikel score:

Pionus Chalcopterus

Latijn: Pionus Chalcopterus
Nederlands: Bronsvleugelpapegaai Engels: Bronze-winged parrot
Frans: Pionus à aile bronze
Duits: Glanzflügelpapagei


CITES II/C2
ringmaat: 8 mm
lengte: 29 cm
Zuid-Amerika


Verspreidingsgebied

Voorkomend in het noordwesten van Zuid-Amerika; langs het Andesgebergte in Columbia, Ecuador en Noord-West Peru.


Ondersoorten

  • Pionus Chalcopterus Chalcopterus
  • Pionus Chalcopterus Cyanescens

Meyer de Schauensee (1952) onderscheidt deze soort als kleiner, blauwer op de onderbuik en minder bronsgroen, maar velen twijfelen aan deze stelling.


Kweken

Over de eerst gemelde kweekresultaten vinden we weinig terug in de vakliteratuur. Het Meli-Park in Adinkerke (België) berichte als eerste over een gelukte kweek in 1974. Het zijn snelle vliegers die in het wild rondtrekken op zoek naar voedsel. Komen voornamelijk voor in de tropische boshellingen op de flanken van de Andes. In de volière gedraagt hij zich als de vriendelijkste, zachtaardigste onder de Pionussen. Mijn eerste paartje eigen kweek bekwam ik in 1991 en op 2-jarige leeftijd legde het popje 3 eieren maar ze waren onbevrucht. De volgende jaren liep er telkens iets fout met het grootbrengen der kuikens. Enkele jongen werden met handvoeding grootgebracht. Het ouderpaar was broer en zus en is waarschijnlijk de oorzaak van de sterfte van de jongen. Een ander paartje doet het voorbeeldig. Vliegende Bronsvleugels zijn prachtig om naar te kijken door de wondermooie kleuren onder de vleugelpennen. De licht oranjekleurige oogring verkleurd in het voorjaar naar koraalrood en dit bij beide sexen. Weldra zullen ze het blok opzoeken om gemiddeld 3 à 4 eieren te leggen. Het valt op dat Pionuspoppen 2 à 3 weken constant in het nest verblijven voordat het eerste ei gelegd wordt. Ze aanvaarden elk type van broedblok gevuld met oa houtkrullen, rottend natuurhout en dergelijke. Ze broeden meestal vanaf het eerste ei gedurende 26 à 28 dagen. De kale jongen zullen zich platdrukken tegen de nestbodem wanneer men nestcontrole toepast. Ze verblijven ongeveer 60 dagen in het broedblok voordat ze uitvliegen. Gelijken op ouders maar zijn lichter bruin met een groene waas op de vleugels. Het blauw is nog niet zo intensief aanwezig.


Voeding

Hiervoor verwijs ik graag naar mijn website Andrés Birds


Kweekpaar Bronsvleugels

  • linkse vogel broedrijpe pop, bemerk koraalrode oogring
  • rechtse vogel man, lichte oogring, nog niet broeddriftig

Jonge Bronsvleugels bemerk de groene waas op de vleugels

Informatie auteur
Naam Bastiaens Andre
Telefoon (015) 33 93 71
Locatie 2820, Bonheiden
Antwerpen
Belgium


De auteur , Bastiaens Andre , is verantwoordelijk voor de inhoud van deze advertentie.

Vul alle velden correct in

















Uw mail is met succes verzonden

Copyright ©2012 AvesCenter.com. All Rights Reserved. Designated trademarks and brands are the property of their respective owners.
Use of this Web site constitutes acceptance of the AvesCenter MSG_BTN_TERMS and MSG_BTN_PRIVACY